Pecorino romano dop

Pecorino romano dop

Официальный туристический сайт Италии

Традиция изготовления сыров на Сардинии (Sardegna) уходит корнями в седую древность, сегодня местный пекорино известен по всему миру и экспортируется во множество стран как один из классических продуктов под маркой «Сделано в Италии» (made in Italy).
Пекорино, сыр из цельного овечьего молока или из смеси молока овец и коз, за долгие годы завоевал известность и постоянное место на нашем столе, благодаря великолепному мастерству сардинских пастухов, которые производят его с постоянным и неизменно превосходным качеством. Овцеводство на Сардинии – это старинная традиция, берущая свое начало во времена цивилизации нурагов (civiltà nuragica) (до первого тысячелетия до нашей эры). Знак Dop (наименование, охраняемое по происхождению) присвоен трем сортам сардинского сыра: пекорино сардо (pecorino sardo), пекорино романо (pecorino romano), и фьоре (fiore).

Пекорино сардо
Получется только цельного овечьего молока, производится двух видов: мягкий (dolce) и зрелый (maturo).
Мягкий пекорино имеет период созревания от 20 до 60 дней; имеет белый цвет, мягкую, эластичную на разрез консистенцию, характерный запах и нежный, слегка кисловатый вкус.
Зрелый пекорино выдерживают в течение 5 или 6 месяцев. Он твердый, может нарезаться ломтиками или разламываться на кусочки, цвет мякоти белый или слегка желтоватый. Вкус очень выраженный с сильным ароматом.

Пекорино Романо
Сардиния является крупнейшим производителем этого классического сыра. Закон, по которому пекорино романо был присвоен знак наименования, контролируемого по происхождению, позволяет производить его и на Сардинии. И сегодня изначально римский «пекорино романо» занял место в ряду традиционных сардинских продуктов Dop.
Он производится по древней технологии: цельное овечье молоко нагревается, к нему добавляется сычужный фермент ягненка или козленка. Створоженное молоко распределяется по формам, где оно накалывается специальной палочкой для освобождения от сыворотки. Полученная масса просаливается, головки выдерживается в течение восьми месяцев и часто переворачиваются, очищаются и натираются маслом для предотвращения образования трещин в корке. В конце этого срока головки окрашиваются в коричневый цвет с помощью особых глин. Пекорино романо может быть как выдержанным, с более выраженным вкусом и твердой, часто зернистой консистенцией, так и молодым – нежным, мягким и ароматным.
Оба вида пекорино, сардо и романо, могут подаваться ломтиками или в тертом виде, а также использоваться для приготовления многих блюд. Тертый зрелый сыр придает вкус пасте и супам. Пекорино романо часто едят также со свежими бобами.

Фьоре
Этот овечий сыр может похвалиться не только знаком Dop, но и престижным признанием Президиума движения Слоу Фуд.
Это твердый сыр из непастеризованного цельного и свеженадоенного овечьего молока, створоженного сычужным ферментом ягненка или, реже, козленка. По большей части он до сих пор производится на пастушьих сыродельнях с соблюдением древних методов приготовления. Молоко, собранное от одной дойки, створаживается без какой-либо предварительной обработки. Используемый сычужный фермент часто получают здесь же, в домашних условиях. В конце цикла производства сырная масса переносится в характерные формы, представляющие собой усеченный конус, в которых образуется головка сыра.
Он великолепен в качестве второго блюда, поддается также в конце трапезы. Может быть использован и в тертом виде.

Полезная информация

Любопытные факты
Очень вкусны овечьи сыры «канестри» (canestri), что означает «корзины», действительно использующиеся в качестве форм при его изготовлении. На корке сохраняется типичный узор от переплетения ивовых прутьев. В Сардинии, где они являются традиционными, к названию добавляется имя местности, где сыры произведены. Все они отличаются средним сроком созревания.

Различные виды овечьего сыра в Италии
Многочисленны сорта овечьего сыра, производимого в Италии: пекорино ди Аматриче (pecorino di Amatrice), пекорино Чочаро (pecorino Ciociaro), копченый пекорино (Гуарчино Guarcino и Вико Vico в Лацио), сицилийский и тосканский пекорино, пекорино д’Абруццо (pecorino d’Abruzzo), пекорино лукано (pecorino lucano) из Базиликаты, пекорино ди Филиано (pecorino di Filiano), пекорино кротонезе (pecorino crotonese), пекорино ди Гульонези (pecorino di Guglionesi).

Pecorino Romano D.O.P.

Formaggio a pasta grassa, dura, di media e lunga stagionatura.

Prodotto dal nome caratteristico che però non identifica la capitale d’Italia ma la storia, in particolare quella dell’esercito dei Romani. È fatto con latte di pecora nelle regioni Lazio e Sardegna, nonché nella provincia di Grosseto, in Toscana. Il periodo di stagionatura è di 5 mesi e, in alcuni casi, nel Lazio, avviene in grotte di tufo Etrusco-Romane. Possiede una medio elevata intensità aromatica. Particolarmente riconoscibile per l’elevato sapore salato.

Organismo di controllo della D.O.P.
Scheda analitica
Zona di produzione
  • Toscana
  • Lazio
  • Sardegna
Territorio di produzione

Lazio e Sardegna tutto il territorio. Toscana per la provincia di Grosseto.

Origine
  • Latte di Pecora
Periodo di produzione
Forma e dimensione

Cilindrica con diametro di 25-35 cm, scalzo alto 25-40 cm. Il peso varia da 20 a 35 kg.

Storia

E’ un formaggio che ha oltre 2000 anni di storia. Arricchiva i banchetti degli imperatori e veniva considerato un nutrimento molto importante per i legionari romani, cibati e rinvigoriti proprio con questo formaggio che, per l’abbondante contenuto di sale, aveva la caratteristica di mantenersi a lungo.

Tipologia di formaggio per tipo di lavorazione
Tecnologia di lavorazione

Al latte crudo o termizzato viene aggiunto lo scottainnesto proveniente dalla lavorazione precedente. La coagulazione, presamica, avviene con caglio di agnello proveniente dal territorio di produzione. La cagliata viene tagliata alle dimensioni di un chicco di riso e successivamente semicotta o cotta a 45-48°. Dopo l’estrazione e la pressatura in fascere marchianti, si salano le forme, a secco o in salamoia.

Maturazione/Stagionatura

Dura 5 mesi, almeno 8 per il formaggio da grattugia. Può avvenire in celle a temperatura e umidità controllate o in grotte di tufo Etrusco-Romane, in modo particolare nelle province laziali.

Caratteristiche del formaggio

Ha dimensione cilindrica con facce piane e scalzo diritto. La crosta è molto sottile o inesistente, untuosa, di colore avorio o paglierino scarico Può essere cappata da una sottile pellicola nera o trasparente. La pasta è dura, compatta, friabile con la stagionatura. Di colore bianco o avorio, può avere occhiatura molto fine, fitta ed è regolarmente distribuita.

Tipologia di formaggio al consumo

Formaggio a pasta grassa, dura, di media e lunga stagionatura.

Intensità aromatica e sensazioni

Media o medio elevata con la stagionatura. Nota tipica di questo Pecorino è l’abbondante presenza di sale.

Abbinamenti

Si può degustare da solo o con il pane senza sale, abbinato alle verdure, ai legumi o alle insalate. Utilizzato anche come formaggio da grattugia e per arricchire i piatti della cucina romana. Eccellente come condimento per il pesto. I vini rossi consigliati per il meno stagionato sono il Velletri rosso e il Cesanese del Piglio; per quello più stagionato il Velletri rosso, il Brunello di Montalcino e il Carignano del Sulcis Rosso.

Valori nutrizionali per 100 gr
  • Valore energetico
    385 Kcal
  • Grassi
    39,50 g
  • Proteine
    31,86 g

È consentito aggiungere alla marchiatura, che deve comunque imprimere la denominazione «Pecorino Romano», anche la provenienza del formaggio: Lazio, Sardegna o Grosseto.

Pecorino Romano PDO


Pecorino Romano PDO
is a cheese produced from sheep’s milk.

As the name suggests, the history of Pecorino Romano dates back to the Roman times when it was part of the staple diet of soldiers at war, as well as the favourite cheese of Roman aristocrats.

Pecorino Romano has been granted the Protected Designation of Origin (PDO) under European Union law.

It is a hard, straw-coloured cheese, with a compact paste. Upon ripening, it develops a thin, smooth, ivory rind.

It is characterised by a strong and aromatic flavour and it exudes an intense aroma.

Our Pecorino Romano PDO is available in wheels.

Properties

Ingredients

Aging

Shelf-life (from packaging day)

Lot identification

Milk and products thereof

Colour

Flavour

Texture

Appearance

Humidity

Dry matter

Total Fat

Fat in dry matter

E. Coli (UFC/g)

Staphylococci coag.+ (UFC/g)

Salmonella (UFC/25g)

Listeria monocytogenes (UFC/25g)

Energy (Kcal/KJ)

Fat (g)

of which saturates (g)

Carbohydrates (g)

of which sugars (g)

Protein (g)

Salt (g)

Storage temperature

Transportation temperature

Our formats

24 Kg Pecorino Romano DOP 6 Kg

Ciresa srl, Via Vittorio Emanuele, 62, 23815 INTROBIO (LC) Valsassina — Italy
Tel. +39 0341 980540 — Fax +39 0341 981294 — ciresa@ciresa.it
R.E.A. LC 121651 — CAPITALE SOCIALE € 400.000,00 i.v. — P.I. 00206690133
Cookies policy — Privacy policy

Commercial Contact

Cookie Policy

This website uses cookies and similar technologies to guarantee the proper work of the procedures and to improve the experience of the online apps. This document gives detailed information about the cookie usage and the use of other similar technologies, how they are used and how to manage them.
Cookies are small pieces of text (letters and/or numbers) that allow the web server to store on the client (browser) some information that will be used again during the same web session (session cookies) or after, even some days later (persistent cookies). According to the user preferences, cookies are stored by the browser on the specific device in use (computer, tablet, smartphone).
Similar technologies, such as web beacon, clear GIF and every kind of local storage introduced by HTML5, are used to collect information about the user behaviour and their use of the services.
Here below we will refer to cookies and all other similar technologies using the term “cookies”.

Types of cookies

Depending on the features and the use of cookies, we can distinguish different categories:

  • Strictly necessary cookies. Strictly necessary cookies are essential for the proper work of the website and they are used to manage the registration and the access to secure functions of the website.
  • Analysis and Performance cookies. These cookies are used to collect and analyse the traffic and the use of the website in an anonymous way. Without identifying the user, these cookies, allow, for example, to understand if one user logs in in different moments. In addition, they allow to monitor the system and enhance its performance and usability. You can turn cookies off without losing any functionality.
  • Profiling cookies. These permanent cookies are used to identify (in an anonimous way or not) the user preferences and improve, in this way, the user experience. This website does not use this kind of cookies.

Third-party cookies
Visiting a website you can receive both cookies from the website (first-party cookies) and from websites managed by other organisations (third-party cookies). A crucial example is the presence of “social plug-in” for Facebook, Twitter, Google+ and LinkedIn. They are parts of the page you visit that are directly generated by the websites and integrated in the page of the hosting website. The most common use of social plug-in is aimed at sharing content on the social networks.
The presence of these plug-in causes the transmission of cookies from and to all the websites managed by third parties. The management of the information gathered by “third parties” is regulated by the related policies to which we suggest referring to. In order to guarantee more transparency and a better use, here below you will find the links to the different policies and how to manage cookies.

  • Facebook policy:https://www.facebook.com/help/cookies/
  • Facebook (configuration): access your personal account. Select privacy section.
  • Twitter policy:https://support.twitter.com/articles/20170514
  • Twitter (configuration):https://twitter.com/settings/security
  • Linkedin policy:https://www.linkedin.com/legal/cookie-policy
  • Linkedin (configuration):https://www.linkedin.com/settings/
  • Google+ policy:http://www.google.it/intl/it/policies/technologies/cookies/
  • Google+ (configuration):http://www.google.it/intl/it/policies/technologies/managing/


Google Analytics

The website also includes some components that are transmitted by Google Analytics, a Google (Google, Inc.) service of analysis of the website traffic. This is another case of third-party cookies, which are collected and managed in an anonymous way to monitor and improve the performance of the hosting website (performance cookies).
Google Analytics uses the cookies to collect and analyse, in an anonymous way, the information about the use of the website (including the IP address of the user). Such information is gathered by Google Analytics and then elaborated in order to draw up a report for the website administrator related to the activity on the website. This website does not use (and does not allow third parties to use) the Google analytical tool to monitor or gather personal information. Google does not either associate the IP address to any other data it possesses or match an IP address with the identity of a user. Google can communicate this information to third parties when it is stated by the law or when third parties are in charge of elaborating such information on behalf of Google.
For any further information, see the following link: https://www.google.it/policies/privacy/partners/
The user can delete in a selective way the activity of Google Analytics by installing on their browser the opt-out component provided by Google. To turn the Google Analytics activity off, see more on this link: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout

Cookies duration

Some cookies (session cookies) are active just until the browser is closed or until you log out. Other cookies “survive” to the closing of the browser and they are available also for further visits.
These cookies are called persistent and their duration is fixed by the server when they are created. In some cases there is an expiry date, in others the duration is unlimited.

How to manage cookies

The user can decide whether to accept or not the cookies by using the settings of their browser.
Pay attention: Partially or completely deleting the technical cookies can compromise the use of some website functionalities dedicated to registered users. On the contrary, you can use public content even if you completely deactivate the cookies.
Turning third-party cookies off does not compromise the navigation of the website.
The setting can be defined in a specific way for different websites and web apps. In addition, the best browsers allow the user to define different settings for “first-party cookies” and for “third-party cookies”.
For example, on Firefox, through the menu Tools-> Options->Privacy, you will be directed to a control panel where it is possible to accept or not the different kinds of cookies and delete them.

  • Chrome:https://support.google.com/chrome/answer/95647
  • Firefox:https://support.mozilla.org/kb/Gestione%20dei%20cookie
  • Internet Explorer:http://windows.microsoft.com/it-it/internet-explorer/delete-manage-cookies
  • Opera:http://help.opera.com/Windows/10.00/it/cookies.html
  • Safari:https://support.apple.com/HT201265

Pursuant to EU Regulation 2016/679

This privacy policy describes how we collect, use, process and disclose personal data, in accordance with the current legislation.

  • TYPES OF DATA WE COLLECT AND PURPOSES

All personal data will be processed, by all means, exclusively for purposes strictly connected to our business relationships and mandatory laws. In particular, we will collect identification data (name, surname, address, telephone number, e-mail address, social security number, copy of the identity document) in the company database for accounting purposes and payment information (bank account or credit card details) to manage receipts and payments.

  • THE CONTROLLER AND PERSONAL DATA TRANSFER

The processing of personal data will be carried out by Ciresa Srl, 23815 Introbio (LC), Via Vittorio Emanuele no. 62, as controller. Your data may be disclosed only for two justified reasons:
— to our external processors for the purposes of the execution of the contract, such as for example legal, administrative, fiscal consultancy, auditing firm, couriers and freight forwarders, data processing centres;
— to courts, public authorities, governmental authorities or authorized third parties, in the case and to the extent we are required or authorized to do so by law or if such communication is reasonably necessary.

  • WHEN DATA PROCESS IS MANDATORY OR OPTIONAL

We shall process personal data anytime is required by law or contract. Therefore, any refuse to provide such data will prevent us to fulfil contractual obligations.
On the other hand, although it is our legitimate interest to use our clients contacts for marketing purposes, you can object to processing such data so that you won’t receive any further information on our activities, services and products or our commercial offers.

  • RIGHTS OF THE DATA SUBJECT

At any time, you may exercise the rights listed below against us, by sending an email to ciresa@ciresa.it. We remind you that we may ask you to verify your identity before taking further action based on your request:

  • Data management: you can access and update your data by contacting us via e-mail;
  • Data rectification: you have the right to ask us to correct inaccurate or incomplete personal data concerning you;
  • Portability and access: you have the right to receive the personal data concerning you, which you have provided to us, in a structured, commonly used and machine-readable format and have the right to transmit those data to another controller (where technically feasible);
  • Storage and erasure: your personal data will be kept for the time necessary to execute the contract with you and for the time necessary (generally a decade from termination of contract) to fulfil our legal obligations (tax and / or legal proceedings) . Upon expiration, they will be permanently deleted. We may retain some of your data for the time necessary to satisfy our legitimate business interests, such as fraud prevention and detection and the promotion of security. Personal data provided and processed for marketing will be retained for this purpose until your objection. Because we protect our business from accidental loss or data theft, residual copies of your personal information may, for a limited period of time, not be removed from our backup systems.
  • Withdrawal of consent and restriction of processing: at any time, you can revoke your consent by sending us an email specifying the type of process you do not allow. Withdrawal of consent is not retroactive and therefore does not affect any previous legitimately performed treatment.
  • Opposition to processing: you may object to processing your personal information for specific purposes (including profiling). We will no longer process your personal data unless there are compelling legitimate grounds to proceed or if processing is necessary for the exercise or defence of legal claims. Where personal data are processed for direct marketing, you may opt out or object at any time by sending us an email.
  • Complaints: you have the right to submit a complaint to the Italian Data Protection Authority (Garante della Privacy) about data processing activities carried out by Ciresa Srl.

To facilitate the exercise of your rights, we have made available the form drafted by the Italian Data Protection Authority.

  • SECURITY

Ciresa Srl constantly implements and updates appropriate administrative, technical and organizational security measures to protect your data from unauthorized access by third parties, from destruction or alteration. Firewalls, antivirus, and access controls to information are some security measures we use to protect your data. In case of use or suspicion of unauthorized use of your personal data you can contact us at the email ciresa@ciresa.it.

This website requires capabilities not supported by your browser. Please use other browser.

Cookie help us to supply our services. Using these services, you accept the cookies use from our side. Read more.

Сыр овечий Пекорино Романо, Pecorino Romano DOP

Сыр овечий Пекорино Романо, Pecorino Romano DOP

Компания осуществляет возврат и обмен этого товара в соответствии с требованиями законодательства.

Сроки возврата

Возврат возможен в течение 14 дней после получения (для товаров надлежащего качества).

Обратная доставка товаров осуществляется за счет покупателя.

Согласно действующему законодательству вы можете вернуть товар надлежащего качества или обменять его, если:

  • товар не был в употреблении и не имеет следов использования потребителем: царапин, сколов, потёртостей, пятен и т. п.;
  • товар полностью укомплектован и сохранена фабричная упаковка;
  • сохранены все ярлыки и заводская маркировка;
  • товар сохраняет товарный вид и свои потребительские свойства.
Читайте также  Ретимно что посмотреть

Сыр «Pecorino Romano DOP» — популярный итальянский вареный прессованный сыр из овечьего молока. Родиной этого вида сыра стала центральная столичная область Лацио (Италия). Pecorino – слово, применяющееся в качестве обобщенного названия ряда овечьих итальянских сыров (pecora – «овца»). «Romano» говорит о римском происхождении сыра, отсюда и название. Истинный «Pecorino Romano DOP» производится только в центральной столичной области Лацио. Согласно стандарту этот вид сыра вызревает от 5 до 8 месяцев.

Сыр «Pecorino Romano DOP» имеет выраженную зернистую структуру с маленькими глазками, почти белого или светло-желтого цвета. В зависимости от выдержки вкус варьируется от слегка солоноватого, до более ярко выраженного, острого с фруктовыми нотками и насыщенным ароматом.

С молодым сыром «Pecorino Romano DOP»хорошо сочетаются белые вина, такие как Совиньон Блан, Шардоне, Рислинг. А в сочетании со свежими помидорами и зеленью сыр «Pecorino Romano DOP» превращается в отличную закуску. Также можно приготовить традиционное итальянское блюдо, «Pecorino con i baccelli» — пекорино вприкуску со стручковыми бобами. На десерт хорошо подать сыр «Pecorino Romano DOP» с яблоками, грушами, грецкими орехами, мармеладом, лесными ягодами, медом. Более зрелые, твердые сорта пекорино обычно подаются после еды в сочетании с красными винами, такими как марочный Каберне Совиньон или Мерло.

История

Pecorino Romano – один из старейших итальянских сыров. Рецепт приготовления создан в окрестностях Рима. Впервые он упоминается Плинием Старшим порядка двух тысяч лет тому назад. В легенде сказано, что как-то раз, отправившись в путь, пастух взял с собой колбу с овечьим молоком. Долгая дорога привела к тому, что за это время молоко прошло естественное брожение. Так и возник новый рецепт приготовления сыра. Известным фактом является то, что данный вид сыра входил в рацион легионеров Древнего Рима. На сегодня оригинальная рецептура не изменилась, ею пользуются и современные производители.

По старой традиции первого мая римские семьи едят Пекорино Романо в сочетании со свежими бобами «Фава».

Польза для здоровья

Твердый сыр Пекорино Романо является источником большинства витаминов и микроэлементов. Идеально подходит для людей, сидящих на диете. Он также богат фолиевой кислотой. Считается полезным для людей, страдающих аллергией, астмой. Данный сыр могут употреблять лица, не переносящие лактозу.

Pecorino Romano укрепит костные ткани, улучшит зрение, а также станет настоящим препятствием разрушению зубов.

Pecorino Romano

East Of Eden ‎– East Of Eden

12-13-месячный Pecorino Romano Брунелли — классический римский стиль сыра Пекорино. Он имеет следующие ароматы: неясные солевые ноты, йогурт, молоко, расплавленное соленое масло, тяжелые сливки, карамель, орехи, чистая шерсть овец, легкие специи и аромат свежего сена. Вкус имеет хороший баланс «сладкий / вкусный». Это идентификационный признак сыра.

Состав: овечье молоко, сычужный фермент, соль, отобранные молочные ферменты.

Пекорино наделен особым статусом – PDO (Protected Designation of Origin). Это значит, что сыр защищен по происхождению. Его изготовлением могут заниматься только на четко определенных итальянских землях.

Сделано в Италии.

2 100 Руб./кг

ул. Земляной Вал, 33

+7 906 738 20 11

Сыр Пекорино Романо родился две тысячи лет назад в сельской местности, окружающей Рим. Pecorino Romano DOP производится из молока овец, пасущихся на пастбищах Агро-Романо, богатых минеральными солями. Производство Brunelli расположено в средневековом замке на холме, под которым скрываются естественные пещеры, относящиеся к I веку. Это лучшее место для процесса созревания натурального сыра. В отличии от других сыров, процесс соления Пекорино Романо проходит только сухим методом. Созревание сыра происходит в пещерах с идеально сбалансированной температурой и влажностью и помогают Пекорино Романо приобретать безошибочное нежное послевкусие. Brunelli начала производство сыров с 1938 года (номер DOP LT23), является ведущим брендом Pecorino Romano и одним из немногих, который производит его в регионе Лацио.

Pecorino Romano изготавливается из мягко-пастеризованного овечьего молока (оно нагревается в течение 15 секунд при 55-68 градусах Цельсия). Это убивает микробы, но оставляет здоровые свертывающиеся бактерии и оригинальные органолептические питательные вещества неповрежденными.

Пекорино гораздо полезнее большинства итальянских сыров. Основной ингредиент – овечье молоко.

В овечьем молоке гораздо меньше вредных ферментов и лактозы, которую взрослый человек не может расщепить и усвоить. Более того, баланс нутриентов продукта изобилует незаменимыми аминокислотами, витаминами и минеральными веществами, которые мы не можем генерировать самостоятельно. В нем гораздо меньше соли, по сравнению с большинством сыров на коровьем молоке.

Пекорино подают в качестве самостоятельной закуски или десерта. Продукт отлично сочетается с домашним хлебом, медом, всеми видами орехов, грушей и виноградом. Сыр добавляют в супы, салаты, спагетти. Кьянти — сухое красное вино из Тосканы – наиболее предпочтительный вариант для всех видов пекорино.

Вашему вниманию предлагаются деликатесы из Италии. Элитные производители. Только высшего качества. Салями, сыры и многое другое. Bernardini Gastone, VILLANI SALUMI, LEVONI, Brunelli, Agri In, Cantarelli, Artigiana и др.

Рейтинг
( Пока оценок нет )
Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Adblock
detector